Kadınlar arasında oldukça sık gözlenen ve kadınların utançtan sakladığı mesane kontrol kaybıdır. İdrar kaçırma aksırırken, öksürürken olabileceği gibi, aniden veya sızıntı şeklinde de olabilir. Günlük aktiviteyi etkiliyorsa mutlaka doktora başvurmak gereklidir. Çoğu kadının yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi tedaviyle şikayetleri gerileyebilir.

İdrar kaçırma değişik şekilde gözlenebilir. Hasta öksürük, aksırı, ağır kaldırırken veya egzersiz ile idrar kaçırıyorsa buna stres ile idrar kaçırma denir. Acil idrar yapma dürtüsünü takiben hasta aniden idrar kaçırıyorsa buna sıkışma idrar kaçırma denir. Bu tür idrar kaçırma gece boyu devam eder. İdrar yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı ve sinir hasarlarında görülebilir. Taşma idrar kaçırmada mesanede devamlı doluluk hissi ve sızıntı şeklinde idrar kaçırma vardır. Mesane sarkmalarında bu tür idrar kaçırma gözlenebilir. Fiziksel ve zihinsel bozukluklarda fonksiyonel idrar kaçırma gözlenebilir. Şiddetli eklem rahasızlıklarında hasta tuvalette pantolonunu indirmeden idrar kaçırabilir. bunların iksinin bir arada olduğu mikst tip kaçırmada idrar kaçırmanın bir türüdür.

Pek çok nedene bağlı gelişebilir. Aşırı alkol ve kafein tüketimi, yapay tatlandırıcılar, aşırı c ve b vitamin alınımı, aşırı karbonhidrat içeren ilaçlar, mısır şurubu, kalp ve tansiyon ilacı kullanımı gibi düzeltilebilecek durumlarda gözlenebilir. Gebelik, zor vajinal doğum hikayesi, rahim alınma operasyonları, menapoz, idrar yolları tıkanıklığı yapan durumlar ve nörolojik hastalıklarda gözlenir.

İdrar kaçırmanın komplikasyonlarına gelince sürekli nemli ortam nedeniyle cilt ve idrar yolu enfeksiyonu sık gözlenir. Ayrıca idrar kaçırma kadının sosyal ve iş hayatını etkiler. kadını eve hapseder.

Tedavide mutlaka hangi tip idrar kaçırma olduğu hastayı sorgulama ve testlerle ayırt edilmelidir. Nedenler ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Mesane eğitimi, pelvik taban egzersizleri hakkında hastaya bilgi verilmelidir. Tıbbi tedavi gerekli olgulara tedavi başlanmalıdır (özellikle sıkışma tipi kaçırmalarda).

Cerrahi prosedürler özellikle stres ve mikst tip idrar kaçırmada önerilmektedir. Bunlar sentetik materyal veya mesh kullanılarak vajinal yolla yapılan sling adı verilen mesane boynunun asma işlemi, karından yapılan mesane boynun asılma prosedürleri ve sarmanın düzeltilmesine yönelik prosedürler olarak yapılabilir.