Jinekolojik takip jinekolojik muayene, pap smear, jinekolojik ultrasonografi ve meme muayenesini içermektedir. Yılda bir kez yapılmalıdır.

Pap smear veya Papanicalauo test rahim ağzından alınan sürüntüye gelen hücrelerin,bir sıva baza veya cam üzerine yapılan yaymada patolojik incelenmesiyle yapılan testtir. Cinsel aktivite başladıktan 1 yıl sonra başlanır. 65 yaşına kadar düzenli olarak yılda bir kez yapılmalıdır. Kadınlarda jinekolojik muayenenin parçasıdır. Amacı rahim ağzı patolojilerini tedavi edilebilen aşama olan prekanseröz veya erken evre kanser aşamasında yakalamaktır. Ayrıca rahim ağzı iltahabı gibi iyi huylu durumlarında tanısının konulmasında yardımcı olur.

Pap smear sonucu kan hücreleri varlığından etkileneceği için adetliyken yapılmamalıdır. Pap smear testinin için en iyi zamanlama adetin başlangıcından sonra ilk iki hafta içindedir. Vajinal duş, tampon uygulaması ve ilişkiden sonra ilk 24 saat içinde test yapılmamalıdır. Enfeksiyon varlığında test tedavi sonrasında yaopılmalıdır. Eğer gebeyseniz veya doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, mutlaka doktorunuza bu durumları belirtmeniz gerekmektedir.

Test sırasında hafif bir kasılma veya basınç hissedebilirsiniz. Kesinlikle ağrılı bir işlem değildir. Test sonrasında ise lekelenme tarzında hafif şekilde kanamanız olabilir.

Eğer test sonucunda bir patoloji yoksa, yaşınız uygunsa ve risk faktörü içermiyorsanız test yılda bir kez tekrarlanmalıdır. anormal hücre varlığında kolposkopik muayene, rahim ağzı ve rahim ağzı kanalından tanı amaçlı biyopsi yapılabilir.