Bir yıl içinde ( bazı durumların varlığında 6 ay içinde) korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmadıysa buna infertilite denir. İnfertilte oranı çiftler arasında %10-15 arasında değişmektedir. Düzenli ve korunmasız ilişkiyle çiftlerin %84’ü bir yıl içinde; %92’ si iki yıl içinde; %93’ü üç yıl içerisinde gebe kalmaktadır. Eğer üç yıl içerisinde bir gebelik elde edilmediyse; bu oran dörtüncü yılda %25’in altındadır.

İnfertilte tek bir nedene bağlı olabileceği gibi, eşinizde oluşn problemler nedeniylede olmaktadır. Bu nedenle incelemeler her iki tarafıda içerecek şekilde olmalıdır. İnfertilitenin istesinden tam olarakk gelebimek için güvenli ve etkili bir tedavi yoktur

Ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Genel olarak 1 yıl düzenli ve korunmasız ilişkiye girilmesine rağmen gebelik oluşmadıysa doktora başvurulmalıdır. Eğer;

– 35-40 yaş arasında iseniz, altı aylık korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmadıysa

– 40 yaş üstündeyseniz

– Adet düzensizliği veya hiç adet görmüyorsanız

– Endometriosis, çukulata kisti veya pelvik iltahap tanısı daha önce aldıysanız

– Daha önce siz veya eşniniz kanser tedavisi almışsanız

– eşinizde sperm sayısı ve yapısal anormallik, varikosel, daha önce geçirilmiş skrotal veya kasık cerrahisi öyküsü, cinsel işlev bozukluğu varsa bir yıl beklemeden doktora başvurulmalıdır.

İnfertilite nedenlerine geldiğimizde 1/3’ü sadece erkek föktörünü, 1/3’ ü sadece kadın faktörünü, kalan 1/3 ise hem kadın hem erkek faktörüü veya hiçbir faktör içermez. Bunlar içerisinde kadın infertilite nedenleri arasında yumurtlama bozuklukları ( ör polikistik over), uterusta oluşan myom ve polip gibi oluşumlar, tüplerde oluşan yapışıklıklar, endometriosis, daha önce geçirilmiş cerrahiye bağlı karı içi yapışıklıklar ve kadının troid hastalıkları gibi nedenler sayılabilir. Ayrıca yaş, sigara ve alkol kullanımı, aşırı kilo veya aşırı zayıflık gibi durumlar infertilite için risk oluşturur.

Tedavide alta yatan nedeler tedavi edilmeye çalışılır. Yumurtlamanın düzenli olması sağlanmalıdır. İhtiyaç olan hastalarda uygun cerrahi tedaviler yapılmalıdır. Bu vakalarda intrauterin inseminasyon (IUI) yani aşılama veya tüp bebek (IVF) tedavisi kullanılabilir.