Polikistik over sendromu, üreme çağındaki  5 kadından, 1’inde gözlenen, bir endokrin sistem hastalığıdır. Normalde yumurtalıklarda folikül denilen yumurtaların geliştiği yapılar bulunmaktadır. Polkistik over  sendromda bu foliküllerin sayısı ve yumurtanın büyüklüğü artmıştır.  Bu foliküler yapılar ultrasonografide karşımıza multiple, yani çok sayıda kist olarak çıkar. Bu kistlerin dezavantajı, bu bölgedeki hormon dengesini değiştirmeleridir. Bunun sonucu olarak hasta adet görememe şikayetiyle hekime başvurmaktadır. Aynı zamanda bu foliküler kistler, erkeklik hormonları üretmini de arttırmakta ve buna bağlı olarak hastalarda erkek tipi kıllanma, saç dökülmesi ve sivilcelenme gözlenebilmektedir. Hastalar genelde polikliniğe başvurduklarında kistlerinin olduğunu ifade ederler. Ancak bu kistler ameliyat gerektiren kistler değildir. Bu minik yapılarda gözlenen aslında foliküllerdir.

Polikistik over sendromunda, iki temel problem hastalar tarafından dillendirilmektedir. Bunlardan bir tanesi, düzenli adet görememe, bir diğeri ise çocuğunun olamamasıdır. Polikistik over sendromlu hasta hangi problemden şikayetçi ise ona göre tedavi edilir. Hasta düzenli adet görmek istiyorsa, ilk olarak kan tablosundaki hormon değerlerine bakılmaktadır. Bu hastalardaki, foliküller, insülin benzeri hormon salgıladıkları için kan şekeri değişiklikleri de sık gözlenebilmektedir yani hipoglisemi ve hiperglisemiye eğilim görülmektedir. İleri dönemde ise diyabet gelişme riski mevcuttur. Hastaların şeker yükleme testleri, homa-ir indeksi, hormon profillerine bakılarak, buradaki patalojilere göre, hastada bir şeker dengesizliği varsa, şeker ilaçları ya da hormon dengesizliği varsa da genellikle doğum kontrol haplarıyla bu hastanın düzenli adet görmesi sağlanmaktadır.

Çocuğunun olmaması nedeniyle, özellikle tüp bebek kliniklerine kadın nedenli infertilite nedeniyle başvuran  hastalarda, bu gün, polikistik over sendromu en üst sıralarda yer almaktadır. Ancak bunlar yapılan tedaviye çok iyi yanıt veren bir gruptur. Polikliniğe çocuğu olmadığından şikayetle başvuran hastanın önce yumurtlayıp, yumurtlamadığının tespiti yapılır. Bunun için hasta folikül, yumurta takibine alınmaktadır. Eğer, hastada yumurtlama tespit edilmezse, yumurta geliştirici ilaçlar verilmekte, gebelik oluşmazsa buna aşılama da eklenmektedir. Bu tedavilere yanıt vermeyen hastalar ise tüp bebek kliniğine gönderilmektedir. Polkistik over hastalarında tüp bebek başarısı oldukça yüksektir. Sonuç olarak polikistik over hastalarının da, güç olsa da çocuğunun olabileceği rahatlıkla söylenebilmektedir.