Bugün dünyada yaygın kullanılan doğum kontrol yöntemleri; geriçekme metodu, emzirme, bariyer yöntemleri (kondom, diyafram, spermisit), oral kontraseptifler: KOK, minihaplar, ertesi gün hapı, deri altı implantlar, enjekte edilen ilaçlar, RİA (rahim içi araçlar),  cerrahi sterilizasyon.

Bunlardan bazıları şunlardır:

Doğum kontrol hapları: 28 haplık kutular (ara verilmez), 22 haplık kutular (6 gün ara verilir), 21 haplık kutular (7 gün ara verilir)şeklindedir. Etki mekanizmaları yumurtlamanın baskılanması, tüplerde yumurta geçişinin yavaşlaması, döllenmiş yumurtanın yerleşmesisin engellenmesi, servikal mukusun kalınlaşmasıdır.

Son derece etkilidir (ilk yıl başarısızlık oranı 100 kadın yılı için 1-3), kullanılması kolaydır, adet kanamaları miktarca daha az, daha kısa ve düzenli hale gelir. Adet kramplarını, adet öncesi gerginliği azaltır, yumurtalıklarda kist oluşumu azaltır, akneye iyi gelir, endometrial ve over kanseri oluşumunu azaltır, bazı PID nedenlerine karşı koruyucudur, iyi huylu meme hastalıklarını (kist ve fibroadenom gibi) azaltır, ektopik gebeliği önler, osteoporoz riskini azaltır.

Deri altı implantlar: 3.4 cm uzunluğunda, 2.4 mm çapında ve ortalama 36 mg kristal formda bir sentetik progesteron olan, levonorgestrel içeren 6 adet, silikondan yapılmış deri altı kapsüllerinden oluşur. Üst kolun iç kısmına, derinin hemen altına lokal anestezi kullanılarak yerleştirilir. Etki mekanizması: yumurtalanın baskılanması, tübal hareketlerin azalması, endometriumun incelmesi, servikal mukusun kalınlaşması. Son derece ekilidir (beş yıllık sürede yıllık ortalama gebelik hızı %1’den azdır), hemen etkilidir, kullanımı kolaydır, 5 yıl süreyle korunma sağlar. Kullanışlıdır; günlük aktivitelere, cinsel isteğe ve ilişkiye engel değildir. Geri dönüşümlüdür, rahattır, yan etkileri azdır, emzirmeyi etkilemez.

Rahim çi araçlar spermin üst genital yollara ulaşmasına engel olur, servikal mukusu kalınlaştırır, endometrial tabakayı değiştirir, yumurtanın yerleşmesini engeller. Bakırı ve

hormon salgılayan spiraller olarak iki çeşittir.

Cerrahi yöntemler tüp bağlanması ve vazektomiyi içerir. Tüp ligasyonu her iki fallop tüpünün mekanik şekilde kapatılarak döllenmenin engellenmesi esasına dayanır. Gebeliği önlemede etkisi hemen başlar, başarısızlık oranı düşüktür (1000’de 1), kontrasepsiyon sorununu ortadan kaldırır, cinsel ilişkiyi etkilemez, adet düzenini etkilemez. İşlemden sonraki ağrılı, insizyon bölgesinde enfeksiyon ve kanama, gebelik gerçekleşirse ektopik gebelik olma olasılığı kontrasepsiyon kullanmayanlara oranla çok yüksektir, geri dönüşümü zordur.

Vazektomi ise Vaz deferens, skrotumun üst kısmından bulunur, kesilir ve bağlanır. Sperm daha ileriye geçemez, erkek semen üretmeye devam eder, cinsel işlev aynı kalır.