Sırt altında ve alt karında hissedilen ağrılar olarak tanımlanır. Ani ve ciddi başlangıçlı (akut pelvik ağrı) olabileceği gibi, aylarca devam eden hafif şiddete hissedilen sürekli bir ağrı (kronik pelvik ağrı) olarakta görülebilir.

Bu bölgede üreme organları bulunduğu için çoğu kadın bu şikayetlerle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurur. Bazen tüm incelemelere rağmen kadınlarda hiçbir sebeb bulunamayabilir.

Akut pelvik ağrı acil tedavi gerektirebilen durumlarıdaha çok içermektedir. Bunlar:

  • Over kisti: Eğer over kisti karın içine patlar ve kanarsa, ya da kendi etrafında dönerek ( torsiyon) overin kanlanması bozulursa ciddi ağrıya neden olabilir
  • Akut pelvik enfeksiyonlar: Özellikle klamidya ve üroplazma enfeksiyonları rahim, tüp ve yumurtalıkları etkileyerek akut pelvik ağrıya neden olabilir. Hemen antibiyotik tedavisi başlanmalıd
    • Appendisit, veya karın zarı iltahabı olan peritonit
    • İdrar yolu enfeksiyonları
    • Kabızlık veya bağırsak spazmı
    • Nadiren endometriosis ve karın içi apseler akut ağrıya neden olabilir.

Kronik pelvik ağrı altı aydan daha uzun süredir devam eden sürekli veya arada şiddetlenen ve azalan ağrı olarak tariflenmektedir. Her altı kadından birinde kronik pelvik ağrı vardır.

En sık kronik pelvik ağrı yapan nedenler arasında endometriosis, kronik pelvik infeksiyon ve irritabl bağırsak sendromudur. Nadir görülen nedenler arsında over kisti, idrar yolu enfeksiyonları, rahim sarkması, adenomyosis, myomlar, kronik intertisyel sistit, inflamatuvar bağırsak hastalıkları ve fıtık gibi pekçok sistemi etkileyen hastalıklar kronik pelvik ağrıya neden olabilir.

Tanı tüm bu sistemlerin incelenmesi ile konur. Tedavi nedene yönelliktir.