Myom nedir?

Uterin myom veya fibrinoid, rahim düz kas hücrelerinin iyi huylu tümörüdir. Mikroskobik boyutlarda olabileceği gibi çok büyük boyutlarda da olabilir. Kadınların %25 de bir şikayete neden olabilen myom varken, % 75 de hiçbir semptoma neden olmayan myom mevcuttur.

Myomu olan kadınlarda şikayetler ve bulgular nelerdir? 

Myomu olan kadınların %25 de şikayet görülebilir. En sık şikayet adet düzensizlikleridir.  Uzun süren, aşırı ve ağrılı adet kanamaları en sık görülendir. Eğer büyük boyutlarda myom varsa ağrı, basınç hissi, sık idrara çıkma ve kabızlık görülebilir. Ayrıca kısırlık, tekrarlayan düşük ve erken doğumlara neden olabilir.

Myom nasıl teşhis edilir? 

Myom tanısı klinik muayene ve ultrasonografi ile konulur. Gerekli görülen durumlarda MRI, histerosalphingografi ve sonohisterografik yöntemler tanıya yardımcı olabilir.

Myomların büyüme sebebi nedir?

Myomların büyümesini etkileyen ön önemli etken ortamda progesteron ve östrojen hormonlarının varlığıdır. Yapılan araştırmalar myom dokusunun normal uterus dokusundan daha fazla östrojen ve progesteron reseptörü içerdiğini göstermiştir.

Myomlar menapozda küçülür mü?

Kadınların çoğunda menapozda şikayetlerde bir iyileşme yaşanır. Bunun nedeni menapozda azalan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Myom büyümesi durur veya boyutu azalır. Hormon tedavisi alan hastalarda bu duraklama görülmeyebilir.

Myomlar kansere dönüşür mü?

Myomlar hemen hemen her zaman iyi iyi huyludur. Nadiren (1000 de 1 den az) kanser gözlenebilir. Fakat myom kansere dönmez. Myomu olan kadınlarda rahim kanseri riski artmamaktadır.

Myomlar gebeliği etkiler mi? 

Küçük veya orta büyüklükteki myomlar eğer bir şikayete neden olmuyorlarsa gebeliği etkilemezler. Bunula birlikte gebelikte artan kan akımı ve hormonlar myomlarda büyümeye neden olabilir. Gebelikte myomların büyümesi basınç ve ağrı hissine neden olabilir. Büyüyen myomlar sezaryen ihtimalini 6 kat artırır. Ayrıca makat geliş, plasentanın erken ayrılması ve erken doğum riski büyük ve çok sayıda myomu olan hastalarda daha yüksektir.

Myomların cerrahi tedavi seçenekleri nelerdir?

Cerrahi tedavi seçenekleri myomun çıkartılması veya rahmin alınma seçenekleri içerir. Sadece myomun alınması myomektom işlemidir. Laparoskopik, histeroskopik veya açık ameliyat yapılabilir. Myomların en kesin tedavisi rahmin alınmasıdır. Fertilitesini tamalamış hastalarda tedavi seçeneği olabilir. Rahim alındığında kadının çocuk doğuramayacağı unutulmamalıdır.

Myomların başka tedavi seçenekleri nelerdir?

Ağrı yönetiminde nonsteroidal antiinflamatuar ağrı kesiciler kullanılabilir. Aşrı ve düzensiz kanammalı hastalarda doğum kontrol hapları, progesteron içeren iğneler ve progesteron içeren rahim içi araçlar doktorunuz önerirse etkilidir.