Polikistik over sendromu üreme çağında kadınlar arasında hormonal bozuklukta seyreden en sık hastalıktır.

Aşırı kıllanma, düzensiz adet veya adet görememe, obezite, sivilcelenme, kısırlık, saç dökülmesi, derinin bazı bölgelerinde koyulaşma ve bozulmuş kan şekeri yönetimi ile belirti veren bir hastalıktır.

Polikistik over sendromunun nedeni belli değildir. Fakat PCOS’u olan kadınların birçoğunda anne veya kız kardeşlerinde semptomların varlığı gözlenmektedir. Genetik bileşeni olduğuna inanılmaktadır.

Normal bir adet döngüsünde yumurtalıkta bulunan genç yumurtalardan biri seçilir, büyür. Buna dominant follikül denir. Yumurta olarak atılır.

PCOs’ da beyinde ve yumurtalıktan hormon salgısında bozukluk ve yüksek erkeklik hormonlarının fazlalığı nedeniyle yumurta gelişimi duraklar. Duraklayan bu genç folliküller ultrasonografide yumurtalık çevresinde inci taneleri gibi görülür. Hastalığa adını veren kistler bunlardır.  Yumurtalıkta oluşan bu kistler operasyonla çıkartılmaz.

PCOs’ n en iyi göstergesi kadının adet döngüsüdür. Eğer bir kadının  adette azalma ve/ veya adet olamama ve uzun aralıklarla adet olamama gibi yakınması varsa PCOS yönünden araştırılmalıdır.

Ultrasonografide tipik polikistik görünüme ek over boyutunda artma, hormon testlerinde erkeklik hormonunda artma veya kıllanma ve sivilcelenmede artma  ve kanda şeker yönetiminde bozukluğun olması tanıyı destekler.

PCOS’un tedavisi hasta düzenli adet olmak mı istiyor? veya Çocuk mu istiyor? bu soruların cevabına göre değişir. Anı zamanda eşlik eden kıllanma ve şeker yönetimindeki bozuklukta tedavi edilmelidir.

PCOS’ ta yumurtlamanın olmaması, adetlerin düzensizliği ve hormonal bozukluklara bağlı olarak rahmin gebeliğe hazırlanamaması nedeniyle gebe kalmak güç olabilir.

PCOS’ta gebelik şansını artırmak için düşük glisemik yük içeren diyet önerilir. Glisemik yükü düşürmek için lif, protein ve sağlıklı yağları artırarak insulin direnci ve erkeklik hormonları azaltılabilir.

Düzenli egzersiz PCOS da yumurtlamanın oluşamsına yardımcı olur. Obez PCOS’ lu hastalarda kilonun % 5 kaybı adetin düzelmesi için yeterli olabilir.

B3, b6, B12, C, D ve E bibi antioksidanlar ve omega 3 takviyesi almak insulin direncini azaltarak yumurtlamaya yardımcı olabilir.