Doğum kontrol yöntemleri içinde dünyada yaygın kullanılan yöntemlerden biri doğum kontrol haplarıdır. Ticari isimlerine göre içerdikleri hap sayısı ve kullanma şekilleri değişmektedir.

Doğum kontrol hapları adeti düzenlenmek, adet sırasında krapları azaltmak, gebelikten korunmak ve hormon yerine koyma tedavisi amaçlı kullanılmaktadır.

Doğum kontrol hapı kullanıldığı sırada, kusma ve ishalle giden bir hastalığınız yoksa gebelikten korunmak için başka yönteme gerek yoktur.

Doğum kontrol hapları cinsel temas ile geçen hastalıklara karşı koruyucu değildir. Şüpheli ilişkide kondom kullanmalısınız.

Tıbbı bir neden yoksa doğum kontrol haplarına ara vermeye gerek yoktur. Yıllarca kullanılabilir.

Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanımının doğurganlık üzerine etkisi yoktur. Eğer kullanmadan önce adet düzensizliği varsa bıraktıktan sonra da adet düzensizliği gözlenebilir.

Doğum kontrol hapları kullandıktan sonraki gebelikte doğumsal kususrlara neden olmadığı gibi, çocuğunuzun gelecekteki sağlığını da etkilemez.

Doğum kontrol hapları kanser yapmaz. Yumurtalık ve rahim kanserine karşı koruyucudur. Meme kanseri riskini artırmaz.

Sigara içiminin azaltılması veya kesilmesi doğum kontrol haplarının oluşturabileceği tromboemboli riskini azaltır.

Doğum kontrol hapı aldığınızda bazen adet görmeyebilirsiniz. Bu durumda gebelik testi yapıp normal döngüde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ertesi gün hapları ile korunma bir korunma yöntemi değil, acil durumlarda kullanılan bir yöntemdir.

Ertesi gün hapları korunmasız ilişkiden sonraki ilk 72 saatte alınmalıdır. En etkin korunma, ilk 12 saattir.

Doğum kontrol hapına başladığınız ilk aylarda vücudda su tutulmasına bağlı kilo artışı görülebilir. Yine bazı doğum kontrol hapları, bazı bünyelerde ilk aylarda iştah artışı yapabilir. Fakat kullanıldıkça bu etki ortadan kalkar.

Doğum kontrol haplarının tromboz yapma riski yaşla birlikte artar. Özellikle 16-25 yaşlarında ciddi yan etkilere rastlanma olasılığı daha azdır.