Pek çok kadın kilo kaybı ameliyatlarından sonra sağlıklı gebelik süreci geçir ve istenmeyen etkiler olmadan doğum yaparlar. Ameliyat sonrası gebelikler, yüksek vücut kitle indeksi ile gebe kalmaktan daha düşük istenmeyen sonuçlar içerir. Artan obezite ve artan ameliyatlar nedeniyle, ameliyat geçiren hastaların takibi önemlidir.

Obezite doğurganlık üzerine olumsuz etkileri vardır. Obez kadınlar bebek sahibi olabilmek için tüp bebek gibi yardımcı üreme metotlarına başvururlar. Aşırı kilo tüp bebek başarısını da düşürür.  İnsülin ve erkeklik hormonlarının aşırı salınımı polikistik over sendromu ile bağlantılı adet kesilmesi veya adetlerde azalmaya neden olur. Obezite kadınlarda yumurtlamada azalma ve yumurtlamanın gözlenmemesine neden olarak doğurganlığı azaltır. Obezite ameliyatları yumurtlamanın gözlenmediği kadınlarda adet düzensizliği düzeltip, yumurtlamayı sağlayıp doğurganlığı arttırırlar. Çocuk isteyen kadınlar gebe kalmak için obezite cerrahisinden sonra 12-24 ay beklemelidir. Bunun nedeni bebeğin annenin hızlı kilo kaybından etkilenmemesi ve hastanın kilo verme hedeflerine ulaşması sağlanmalıdır. Gebelik bu önerilen zamandan önce gerçekleşirse annenin ağırlığı ve beslenme durumunun yakından izlenmesi faydalı olur. Gebeliğin önlenmesi için kadınlara danışmanlık verilmelidir. Gebelik önleme yöntemi olarak doğum kontrol hapları yetersiz kalabilir. Doğum kontrol hapları dışındaki korunma yöntemleri hastaya önerilir.

Obezite anne ve bebek sağlığını etkileyen ciddi bir durumdur. Ölü doğum ve anne karnında bebeğin kaybına neden olabilir. Erken doğum, düşük, bebekte doğumsal kusurlar ve iri bebek görülme sıklığı yükselmiştir. Gebe kadınlar damarda pıhtı oluşumu, şeker hastalığı, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon ve preeklampsi açısından risk altındadır.  Doğumun uzun sürmesi, sezaryen ile doğum ve doğum sonrası kanama ihtimalini artırır.

Obezite cerrahisi obezite ile ilişkili risk faktörlerini azaltarak anne ve bebek sağlığını olumlu yönde etkiler. Özellikle gebelik şekeri ve tansiyon yüksekliği riskini azaltır. İri bebek doğumları azaltır. Hata yapılan çalışmalar obezite cerrahisi geçiren hastalarda küçük bebek doğurma ve su kesesinin erken açılmasının sıklığını artığı gözlenmiştir.  Özellikle 32.gebelik haftasından önce erken doğum olasılığında artış oluşturabilir. Ama bu riskler hala tartışmalıdır.

Obezite ameliyatı geçiren kadınların en büyük korkusu gebelik sırasında oluşacak beslenme yetersizliğinin bebeğin sağlığını etkilemesidir. Protein, demir, kalsiyum, folik asit, vitamin B12 ve D vitamin eksiklikleri ameliyat sonrası gözlenebilir. Fetal ve maternal beslenmeye dikkat edilmelidir. İlaç tedavisi verilirken sıvı solüsyonlar ve hızlı salınımlı ilaçlar tercih edilmelidir.

Gastrik baypass ameliyatı geçirmiş hastalarda rafine şekerler veya yüksek glisemik gıdalar tüketildiğinde Damping sendromu denen; karında kramlar, şişkinlik, mide bulantısı, kusma ve ishal görülebilir. Özellikle bu şikayetler şeker yükleme testi sırasında olabilir. Bu nedenle bu hastalara şeker izlemesi yapılmalıdır.