Fetusun idrarının darlık nedeni ile böbrek pelvisini genişletmesidir. Ultrasonografide fetal böbrek ön-arka çapı ikinci trimesterde 4 mm’den, 3. trimesterde ise 7 mm’den büyük ölçülür. Genişleme sadece böbrek pelvisindedir. Kalikslerde ise genişleme görülmez. Kaliksiel alanda genişleme görülürse hidronefroz olarak adlandırılır. Hafif pelviektazi genellikle çift taraflıdır. .

Hafif pelviektazide sadece böbrek pelvisinde biriken idrar nedeniyle genişleme vardır. Pelvisin ölçümünün yapılması için böbrek enlemesine ve boylamasına kesitlerde incelenir. Genellikle 3 mm’den daha küçük pelvis çapları normal kabul edilir. Yapılan ölçümlerde ilk trimesterde 3 mm’den, 14-21. gebelik haftalarında 4 mm’den, 22-32. gebelik haftalarında 5 mm’den ve 32. gebelik haftasından sonra 7 mm’den büyük olan pelvis çapı ölçümlerinde hafif pelviektazi tanısı konabilir. Pelvis çapının 10 mm’den fazla olduğu durumlar ise hidronefroz olarak değerlendirilir. 

Hafif pelviektazide ilave patolojik bulgu yoksa izole pelviektazi adını alır. İzole pelviektazi sıklıkla kendiliğinden normale dönebilir veya böbrek çapı fazla büyümez. Daha az sıklıkla da pelviektazi ilerleyerek hidronefroza dönüşebilir. Normal fetusların yaklaşık %3’lük bölümünde izole hafif pelviektaziye rastlanabilir.

İzole hafif pelviektazi Trizomi-21 ( Down Sendromu ) için minör markerdir. Trizomi-21 görülme sıklığını yaklaşık 1.6 kat artırabilir. Buna karşılık hafif pelviektazinin; NT arması, hiperekojen incebarsak, intrakardiak ekojen odak, kısa femur, kısa humerus vb gibi diğer minör trizomi-21 markerleriyle birlikte olması veya büyük anomalilerle bir arada görülmesi durumunda risk büyük oranda artar. Hafif pelviektazinin iki minör markerle veya major bir anomali ile birlikte bulunması halinde CVS, amniosentez veya kordosentez ile kromozom analizi yapılması önerilir. Takipte hafif pelviektaziden hidronefroza ilerleme görülebilir. Bu durum, eğer tek taraflı veya asimetrik hafif pelviektazi varsa daha sık görülür. İlerleyici pelviektazinin olup olmadığını anlamak için dört hafta arayla ultrasonografi yapılmalı ve ilave anomaliler dikkatlice aranmalıdır.